Hoppa till sidans innehåll

Tips för nybörjare


(Informationssidorna är under omarbetning och kan under tiden upplevas vara lite röriga.)

 

Välkommen till Turf i Skåne.

Du har nu inga problem att sysselsätta dig på fritiden! Tänk på att du kan turfa lite på väg till/från skolan, jobbet, affären i samband med dina vardagstransporter.

 

Turfa tillsammans - assist

Turf har blivit mer socialt än det var från början. Ursprungligen gällde var för sig, hinna först till en zon och ta den innan någon annan hann fram och så. Sedan infördes möjligheten att dela på zontagningarna, assist. Det fungerar så att alla turfare som befinner sig inne i zonen när tagningen registreras får poäng och också att zonen blir registrerad som tagen av dessa - har betydelse för flera medaljer som delas ut bland annat för tagna unika zoner, den ädlaste är just nu 10 000 Unique. Det finns medaljer för hur många assisttagningar man gjort och också för antalet turfare som samtidigt tagit en zon, Crowdy, för tillfället är högsta valören Crowdy-144.

Alla får poäng för tagningen men det är bara den som blir ägare till zonen som får poäng för innehav tills någon annan tar zonen. Vem som blir ägare beror på vem som kom in först, vem som har kortast övertagningstid och bäst överföringshastighet till servern på turfgame.com.

Assist har gjort det mycket roligare att turfa både hemma och på semesterresor. Före assist var det den i ett par som hade högst rang som fick zonen, den andre fick vänta tills blocktiden hade gått ut innan zonen kunde tas. Nu kan man cykla tillsammans till stadens centrum och hem igen. Före assist fick man cykla var för sig för att båda skulle få poäng.

Mer om detta i nästa dokument!

 

Några saker du ska göra direkt som är lätta att missa

 • Skaffa dig inlogging på turfgame.com
 • Skaffa dig inloggning till forum.turfgame.com
 • Registrera din e-mail på turfgame.com så får du månadsmail med periodresultat (klicka på Settings när du är inloggad på turfgame.com)
 • Lär dig hur de olika momenten i spelet fungerar, här är en bra sida att starta på.
 • Slå av wifi i telefonen när du turfar! Annars försöker appen kommunicera med alla trådlösa nätverk i närheten först innan data slutligen skickas över mobilnätet. Det blir många misslyckade försök! Om du kör datatrafik över en portabel wifi-hotspot ska du naturligtvis aktivera wifi.
 • Se gärna till att komma med på någon lista på turfportalen. Då kan du följa din egen historik. Det blir också lättare att jämföra med turfare i ditt område. Mer info om de skånska listorna.

 

Allmänna rekommendationer

 • Turfa med GPS på mellan zonerna. Det blir roligare för alla om vi ser varandra, och vi kan undvika blockera i onödan. Det går dessutom fortare för dig att ta zonerna eftersom du får 5 sekunders bonus för att ha GPS på. När du startat GPSen på Android är den på till dess du aktivt stänger av den, på iPhone måste du aktivera "bakgrundsturf" i appens inställningar först.
  Observera att energisparinställningarna kan ställa till det. I många mobiler stängs GPS (plats) av när skärmen släcks och då syns du inte! I några mobiler kan man påverka detta men inte i alla. Olika fabrikat och modeller döljer detta på olika ställen i inställningsmenyerna. Snoka och fråga. Testa genom att ställa in din telefon på kort skärmtimeout och låt någon annan ha appen igång och se om din gubbe försvinner när din skärm släcks.
  Ett fabrikat har speciella inställningar för spel ("gaming") för att spara batteri och datatrafik för appar i bakgrunden. Lite pyssel att hitta inställningarna. Det ska vara en tilläggsapp som man kan inaktivera eller avinstallera om man inte får ordning på det.
 • Tag för vana att kolla chatten (pratbubblan i menyn) varje gång du startar appen. Du får ingen notifikation om meddelanden som kommit medan appen varit avstängd.
 • För att svara personer i chatten (så de får en notifikation) kan du trycka på deras namn innan du skriver, då skrivs det in automagiskt.
 • Appen har en funktion för att föreslå zoner (glödlampan i menyn). Notera att ingenting kommer att hända när du lagt ett förslag. Ingen får ett meddelande om att det har hänt, det lagras bara för allmän information till zonmakarna att eventuellt använda i framtiden. För att pusha för nya zoner behöver du skapa en tråd i Skånedelen av forumet. Starta tråden med kommunnamn och förklara varför det behövs fler zoner.

 

Och sedan

 • Bekanta dig med warded (personlig länk på turfgame.com när du är inloggad). Där finns massor av både aktuell och historisk information om poäng om poäng, zoner, medaljer, snabba rundor m m. Om du loggar in kan du se detaljer om dina egna turfsessioner, vilka zoner du tagit i olika regioner och hur ofta, vilka du har kvar att ta.
  Du kan dela information om en session - men läs noga på sessionens sida - det finns en speciell länk som det är riskfritt att dela ut. Du ska INTE dela ut länken till sidan där du tittar på en session. Den som har den länken kommer åt allt som hör samman med din googleinloggning!
  Länk till warded finns på turfgame.com. För den som är registrerad med google-login på turfgame.com finns möjlighet att logga in direkt på warded (direktvägen har vid något enstaka tillfälle strulat när det gjorts ändringar i googles inloggning, då har det fungerat att gå via inloggningen till turfgame.com).
  Info om fler möjligheter att presentera statistik och analysera sessioner finns i nästa dokument.
 • Hjälp och tips kan du få om du skickar meddelande i appens chatt till någon turfare som är ute.
 • Om du använder Facebook finns där flera grupper för turf där du kan ställa frågor och hitta information. Gruppen Turf är öppen, gruppen Turf Skåne är sluten och avsedd för skåneturfarnas interna information. Ansök om att bli medlem så kommer du in :-)
 • Att förlora zoner är en del av spelet och ska uppfattas som positivt. Du får mycket mer poäng för att ta tillbaka en zon än att hålla den.
 • Bli inte förvånad om erfarna turfare verkar undvika att ta zoner i närheten av dig. Dels vill de vara snälla mot nybörjare, dels behöver de inte vänta så länge innan de kan ta zonen efter dig eftersom du inte blockerar den så länge. Eller så har de missat att det numera går att ta zoner med assist.
 • Stirra dig inte blind på periodens resultat. Efter ett tag vet du var de närmaste zonerna ligger och tar dem snabbare. Och du kommer att hitta genvägar. Dessutom summeras alla periodernas resultat och efter ett tag blir det en hel del.
 • Ju fler poäng du samlat på dig, desto längre tid tar det innan någon annan kan ta zonerna från dig och desto kortare tid behöver du vänta när du tar en zon. Sambandet mellan rank, övertagningstid, blockeringstid finns på hemsidans wiki.

 

Några stadier som alla passerar

 1. Oj vad irriterande att folk tar min zon.
 2. Oj vad kul det här var! Lyckokänslan när man tar tillbaka sin zon!
 3. Andra frågar: vad håller du på med, egentligen? Du bryr dig inte.
 4. Du frågar dig själv: vad håller jag på med, egentligen? Det är då det är dags att titta på mailen med periodresultaten, statistiken i warded! Och möjligen badrumsvågen - många blir positivt överraskade efter några månader. Titta gärna på vilka regler som gäller för att erövra olika medaljer och att stiga i rang.

 

Chatten

Du kan skicka meddelande i aktuell regionchatt och i aktuell landschatt (använd landets språk) och i world-chatten (använd engelska). Tänk på att mottagaren bara kan läsa meddelanden i sin aktuella regionchatt, i sin aktuella landschatt och i world-chatten. Om ni befinner er i olika regioner använd landschatten eller world-chatten. Är du osäker på vilket land mottagaren befinner sig i - fråga i world-chatten (på engelska).

Uppdaterad: 05 AUG 2017 15:25 Skribent: Bo Kvist
E-post: This is a mailto link
 

Skåne Open

Föreningen Turf Skåne arrangerade det andra öppna eventet i Skåne någonsin! Se resultatlistor här.

 

Klubbhus

Föreningen har ett digitalt klubbhus i grupparbets-verktyget Slack. Där får bara föreningens medlemmar hänga. Om du som är medlem i föreningen inte har ett konto kan du maila oss ditt turfnick så får du en inbjudan.

 

T-shirts mm

Vill du se ut som en välekiperad skånsk turfare? Kolla medlemsbutiken.

 

Klassikern

Se hur det går för kandidaterna i En Skånsk Klassiker här.

 

Postadress:
Turf Skåne - Orientering
Tom Eksell, V Rönneholmsvägen 70
21741 Malmö

Kontakt:
Tel: 0707268013
E-post: This is a mailto link