Hoppa till sidans innehåll

Turf FAQ


Vad är Turf?

Turf är ett slags modern GPS orientering. Vi har skrivit mer utförligt om vad Turf är här.

Visa svar


Dölj svar


Hur spelar man Turf?

 • Installera appen. Den är gratis och reklambefriad och finns för iPhone eller Android. Länkar till respektive app-butik finns på turfgame.com.
 • Starta appen. Följ instruktionerna till dess en satellitkarta visar sig.
 • Aktivera Turfs GPS-funktion genom att trycka en gång på den överkorsade gubben nere till vänster.
 • Vänta en liten stund, tryck sedan en gång till på gubben nere till vänster. Detta centrerar kartan runt en grön turffigur på kartan. Den gröna figuren är du och visas på din nuvarande position.
 • Leta upp närmaste röda eller gula område på kartan, det som kallas för en zon.
 • Förflytta dig i verkligheten till platsen där zonen ligger. Din gröna turffigur rör sig när du rör dig i verkligheten.
 • När du kommit till zonen kommer en stapel att visas i appen. Stapeln fylls med grönt när du tar över zonen. När hela stapeln är grön är zonen din! Du har tagit din första första zon och för detta fick du en massa poäng. Zonen kommer även generera ett visst antal poäng per timme åt dig till dess någon annan tar den.
 • Se efter nästa zon på kartan och fortsätt med turfandet. Dina poäng ackumuleras under hela omgången som pågår från första söndagen i en månad till första söndagen i nästa månad. I Turf tävlar man alltså hela tiden, så snart en omgång (tävling) är slut börjar nästa! I topplistorna kan du se var du ligger.
 • De röda figurerna som dyker upp på kartan är andra spelare. Du syns även på andra spelares kartor när du har din turf-GPS aktiverad.
 • För att stänga av din turf-GPS utan att avsluta Turf kan du långtrycka på gubben nere till vänster. Så länge du turfar rekommenderar vi att du har gubben igång eftersom du får GPS-bonus på din takeovertid.


Se Vad är turf? för mer information om spellogiken.

Visa svar


Dölj svar


Vad betyder de olika meny-ikonerna?

Menyknappen. Tryck för att visa/dölja menyn.
Avsluta Turfappen.
Information om Turf och Turfappen.
Sök efter turfare eller zoner.
Kalender. Visar datum för de kommande omgångarna samt kommande öppna event.
Lämna dina förslag på nya zoner. Se också Jag har lagt zonförslag men det kommer inga nya zoner?
Supportermenyn med extra statistik. Bara tillgänglig om man har betalat för supportermedlemskap. Se också Vad betyder "S" vissa turfare har på bröstet?
Information om dig själv: vilken rank du har, vilka medaljer, nuvarande poäng samt de zoner du äger.
Inställningar för Turfappen.
Visar dina unika zoner på kartan upplyst i vitt (de zoner du har tagit minst en gång).
Visar alla topplistor som du finns på: League, region, land och världen. Se också Vad är League? och Hur kommer jag tillbaka till topplistan för Sverige och/eller Skåne?
Visar chattfönstren där du kan chatta med andra turfare: region, land och världen. Se också Hur kommer jag tillbaka till Skånechatten?

Visa svar


Dölj svar


Vad är Warded?

Warded är en extraservice till turf som tillhandahåller övergripande statistik och personlig Turfstatistik.

Bland övergripande statistik kan du t ex se slutställningen i alla genomförda turfomgångar, zonstatistik och vem som tagit beaver/weasel/ferret medaljer i din region och hur de cyklade för att klara det.

Den övergripande icke personliga statistiken kan du nå via http://warded.se/turf/

För att se både övergripande och din personliga statistik måste du antingen

 • Gå till http://warded.se/turf/ och tryck "Log In" längst upp. Logga in med det googlekonto som är kopplat till din turfprofil.

  Eller
 • Logga in på turfgame.com, därefter följa din personliga länk som listas lite längre ner på sidan. Notera att den länken är personlig. Om du ger länken till andra kan de se alla dina sessioner.

Om du tar minst 5 zoner inom en timme loggas en session på warded där du kan se tagningarna, i vilken ordning på en karta och tidpunkter. Denna statistik är din personliga och eftersom den tydligt visar var du har varit och när betraktas den som ganska känslig. Var därför noga med vem du ger länken till.

En total genomgång av Wardeds funktioner finns på Turfgame's Wiki.

Visa svar


Dölj svar


Vad är League?

League är Turfs seriespel. Utöver de normala tävlingar som pågår i Turf under en omgång (World, Country, Region) ingår alla aktiva turfare också i ett seriespel. Seriespelet är precis som seriespelen i fotboll och ishockey en "pyramid" av divisioner och grupper, där den som vinner sin grupp går upp en division, och de två sista i en grupp halkar ner en division. Översta gruppen heter "Elite" (jämför "Allsvenskan" eller "SHL") och antalet divisioner avgörs av antal aktiva turfare. Vid omgångsstart slumpas alla i samma division in grupperna. Man kan därför blandas med turfare från andra regioner och länder.

League infördes som ett extra mer rättvist och överskådligt tävlingsmoment som alla deltar i på samma vilkor oavsett var man turfar i världen. Man får dock inga medaljer för gruppvinster.

Tabellen för den grupp i League man ingår i visas längst till vänster bland topplistorna. Supportar kan också se andra grupper och divisioner i appen. Det finns än så länge inget sätt att se alla divisioner och grupper på turfgame.com.

Visa svar


Dölj svar


Vad är ett Event?

Ett event är en turftävling som genomförs under begränsad tid i ett begränsat område. Vi har beskrivit mer i detalj här vad event är och hur de fungerar.

De event som föreningen Turf Skåne har genomfört eller har planlagt kan du finna här.

Alla genomförda och alla planerade event globalt finns listade på https://turfgame.com/events.

Visa svar


Dölj svar


Vad är en Bonanza?

Bonanza är "VM i Turf". Bonanzan är ett specialevent som genomförs en gång per år, vanligtvis i maj och på olika orter varje gång. Bonanzan fungerar och genomförs ungefär som vilket annat öppet event som helst, men de tre första i vardera heat får guld-, silver- och bronsbonanzamedaljer i appen. Alla övriga deltagare får en generisk Bonanzamedalj.

I turfgame's Wiki kan du läsa mer om Bonanza och var de hållits tidigare. Titta i vår kalender för att se var nästa Bonanza skall hållas.

Visa svar


Dölj svar


Vad är Revisit?

Revisit är när du återvänder till en zon du redan äger. Revists kan inte göras förän 23 timmar efter zonen togs eller du senast gjorde en revisit. Revisit ger halv TP i poäng (se Vad är TP?) och räknas separat från takes. Du kan således inte få medaljer med revists annat än den dedikerade revisitormedaljen.

Visa svar


Dölj svar


Vad är Assist?

Assist är en funktion som infördes för att underlätta parturf. Assist innebär att två eller fler personer får TP för samma zon och får den registrerad som unik om man inte hade den innan.

Tillvägagångssätt:

 1. Två eller fler personer går in i zonen innan någon har hunnit ta över den.
 2. Den person vars mätare blir grön först får en normal Take och zonens PPH samt registrerad som unik om hen inte hade den sedan tidigare.
 3. Alla andra som stod i zonen när den togs över får Assist - zonens TP och zonen registrerad som unik, men ingen PPH.

Den person som fick take kan inte göra Assist vid nästa zonerövertagning av den zonen. Det finns ingen övre gräns för hur många som kan få assist (annat än zonens storlek :-)).

Assists har en egen räknare skild från takesräknaren och egna medaljserier.


Not: Assist är fortfarande i teststadie, funktionen kan komma att ändras innan den släpps för alla. Under februariomgången av Turf har bara supporters tillgång till Assist. Det betyder att i scenariot i exemplet ovan

 • Kan antingen en supporter eller icke-supporter vara den som gör vanlig Take.
 • Kan bara supporter(s) som har uppdaterat appen göra Assist.

Detta gäller fram till dess Assist släpps för alla turfare.

Visa svar


Dölj svar


Vad är takeovertid?

Takeovertid är den tid du måste stå i zonen innan den blir tagen av dig. Takeovertid varierar mellan 30-18 sekunder och är beroende av den rank turfaren som tar över zonen har.

Förutom att stiga i rank finns det två sätt till att minska sin takeovertid:

 1. Håll GPSen igång (turfgubben synlig) mellan zonerna. Detta kallas "GPS-bonus" och ger 5 sekunder snabbare takeovertid.
 2. Bli Region Lord. Detta ger ytterligare 5 sekunder snabbare takeovertid.

Med både GPS-bonus och Region Lord kan man således få 10 sekunders extra bonus.

Se Turgame's wiki om Ranker för förhållandet mellan rank och takeovertid.

Visa svar


Dölj svar


Vad är blocktid?

När en zon tas blir den blockerad. Blocktid är den tid en zon är blockerad för andra innan den kan tas igen. Den varierar mellan 10-25 minuter och är beroende av den rank turfaren som blockerade zonen har.

Se Turgame's wiki om Ranker för förhållandet mellan rank och blocktid.

Visa svar


Dölj svar


Vad är TP?

Take Points eller Takeover Points, dvs den poäng du får när du tar en zon. Detta kan vara allt från 65 till 250.

TP ändras från omgång till omgång och baseras på aktiviteten (hur många takes, och av hur många olika tufare) zonen hade omgången innan. Låg aktivitet ger högre TP nästa omgång.

För zoner som är neutrala (gula) utgår en extra takeoverbonus om 50 poäng. Denna får man bara för neutrala zoner.

När TP ändras ändras också PPH. Se Vad är PPH?.

Visa svar


Dölj svar


Vad är PPH?

Points Per Hour, dvs den poäng du får varje timme du äger en zon. Detta kan vara allt från 0 till +9.

PPH ändras från omgång till omgång och baseras på aktiviteten (hur många takes, och av hur många olika tufare) zonen hade omgången innan. Hög aktivitet ger högre PPH nästa omgång.

Zoner som har 0 PPH är speciella, när ett visst antal person har tagit en sådan zon går PPH upp till 1 eller 2 och kan aldrig mer falla tillbaka till 0.

När PPH ändras ändras också TP. Se Vad är TP?.

Visa svar


Dölj svar


Vad betyder "kronan" vissa turfare har?

Kronan visar att turfaren är Region Lord. Region Lord är den turfare som för stunden håller flest zoner i en region. Det behöver alltså inte vara den som är högst upp på topplistan och man kan vara regionlord för en annan region än den vars topplista man ligger på. Eftersom zoner byter ägare hela tiden hoppar också kronan mellan olika turfare under omgången. Förutom statusen att ha kronan ger innehavet också 5 sekunder snabbare takeovertid.

Visa svar


Dölj svar


Vad betyder "S" vissa turfare har på bröstet?

"S" betyder Supporter och turfaren som har symbolen har betalat för ett supportermedlemsskap. Eftersom Turf är gratis och reklambefriat är spelet beroende av frivilliga donationer för att driva hela den serverinfrastruktur som krävs för att hålla spelet i gång.

Supporters får tillgång till en supportermeny i appen med extra statistik samt möjlighet att i appen se andra divisioner och grupper i League.

Supporter är numera det enda sättet att stödja Turf ekonomiskt.

Visa svar


Dölj svar


Jag har lagt zonförslag men det kommer inga nya zoner?

Att lägga zonförslag i appen triggar ingen aktivitet. Ingen får veta att det har skett. Zonförslagen i appen är ett stöd för zonmakarna när de ska lägga nya zoner i ett område. De kan valfritt välja att se på en karta vilka förslag som finns i ett område, de kan däremot inte se vem som lagt ett förslag eller söka efter speciella förslag.

För att pusha för platser som man tycker är värda en zon måste man skriva ett inlägg i turfforumet. Det finns en separat sektion i forumet för inlägg om zoner i Skåne.

Skriv vilken kommun som avses i titeln och bifoga motivering och gärna karta/bild.

Zonutläggarna har 4-månaders kvoter för nya zoner i varje kommun, så även om du skriver i forumet är det ingen garanti att det kommer en ny zon.

Visa svar


Dölj svar


Hur kommer jag tillbaka till Skånechatten?

Den regionschatt som visas i appen är chatten för den region din senaste zontagning gjordes i. För att komma tillbaka till Skånechatten behöver du ta en zon i Skåne.

Visa svar


Dölj svar


Hur kommer jag tillbaka till topplistan för Sverige och/eller Skåne?

Alla aktiva turfare finns alltid på World-topplistan. Vilken landstopplista eller regionstopplista man tillhör beror på

 • Landstopplistan: man tillhör det land man tagit flest zoner i under omgången (oavsett vilka regioner)
 • Regionstopplistan: man tillhör den region man tagit flest zoner i under omgången jämfört med alla regioner i alla länder man tagit zoner i.

Det är således teoretiskt möjligt att ligga på regionstopplistan i ett land, men landstopplistan för ett annat.

Visa svar


Dölj svar


Hur rapporterar jag dåliga zoner eller zoner som inte kan tas?

Dåliga zoner, eller zoner som inte kan tas alls, t ex för att det byggs på platsen där zonen ligger rapporterar du som en zone issue. Gå till issues.turfgame.com, logga in om så krävs och klicka på Report. Följ instruktionerna.

Exempel på zoner som bör rapporteras:

 • Inspärrade zoner där allmänheten inte har access, t ex byggarbetsplatser, inhägnade industriområden, folks privata trädgårdar. Zoner som ligger på platser där man måste betala en avgift för att komma in är dock allmänt accepterade.
 • Skolor, daghem och lekplatser
 • Vattenzoner som ligger där det finns farliga strömmar
 • Zoner som ligger på andra farliga platser, t ex fallfärdiga broar.

Visa svar


Dölj svar


Var kan jag lära mig mer om Turf?

Bland våra turftipssidor finns mycket matnyttigt för den intresserade. Turfgame's Wiki har också väldigt mycket information om Turf.

Visa svar


Dölj svar


 

Skåne Open

Föreningen Turf Skåne arrangerade det andra öppna eventet i Skåne någonsin! Se resultatlistor här.

 

Klubbhus

Föreningen har ett digitalt klubbhus i grupparbets-verktyget Slack. Där får bara föreningens medlemmar hänga. Om du som är medlem i föreningen inte har ett konto kan du maila oss ditt turfnick så får du en inbjudan.

 

T-shirts mm

Vill du se ut som en välekiperad skånsk turfare? Kolla medlemsbutiken.

 

Klassikern

Se hur det går för kandidaterna i En Skånsk Klassiker här.

 

Postadress:
Turf Skåne - Orientering
Tom Eksell, V Rönneholmsvägen 70
21741 Malmö

Kontakt:
Tel: 0707268013
E-post: This is a mailto link